Årsberetning 2024

Årsberetningen giver et overblik over de væsentligste emner, skolebestyrelsen har arbejdet med i 2024.

Vi har strammet op på processerne omkring skolebestyrelsens arbejde for at bane en bedre vej for implementering af bestyrelsens beslutninger. Vejen fra generelle, principielle beslutninger til praksis er lang, men gennem en forretningsorden har vi aftalt, hvordan skolebestyrelsens drøftelser forankres i hverdagen og hvordan beslutninger føres ud i skolen som organisation.

Vi har desuden samlet de gældende principper og regler, som skolebestyrelsen har vedtaget, i en pdf-fil, hvor man på overskuelig vis kan holde sig informeret om de rammer, skolebestyrelsen har sat for skolens virke. Du kan finde kompendiet på både skolens og skolebestyrelsens hjemmeside.

Først tre opfordringer fra bestyrelsen til forældre:

  1. Vi opfordrer børn til så vidt muligt at cykle til skolen. Hvis I bor i Lejre, Højby, Allerslev eller Åvang kan de fleste børn godt cykle i skole. Afsætning af elever giver trafikale problemer og unødige konflikter. Dette vil blive forstærket af byggeriet. Cyklen er den nemmeste, billigste, sikreste, sundeste og mest bæredygtige løsning.
  2. Allerslev Skole er mobilfri til gavn for elevernes faglige udvikling og trivsel. Det er nemmest at håndhæve, hvis eleverne ikke har en telefon med i skole. Så overvej hvorvidt dine børn har behov for det.
  3. Der er en voksende tendens til, at flere elever ikke passer på skolens fysiske rammer, såsom gardiner, døre og toiletfaciliteter, hvilket medfører stigende omkostninger til reparationer, vedligehold og rengøring. Det er ærgerlige penge at bruge, så tag en snak med jeres børn om, at sige fra. Ved at passe godt på skolen, gør de noget godt for hinanden og frigør midler til at skabe endnu bedre fysiske rammer for gode skoledage.

Evaluering af madordning

Skolebestyrelsen har evalueret skolens madordning og drøftet resultaterne med leverandøren. Det har ført til nogle ændringer i både indhold og organisering af leveringen. Vi holder øje med udviklingen og vil løbende drøfte madordningen i skolebestyrelsen.

Mobiltelefoner og skærmbrug

Elevrådet har i foråret evalueret den mobilfri skole. Mens forældre og personale er overvejende positive, så var eleverne generelt mindre tilfredse med den mobilfri skole – men går ind for mobilfri undervisningstid. Bestyrelsens holdning er, at skole, sfo og klub fortsat skal være mobilfri.

Skærmbrug har været genstand for flere drøftelser i skolebestyrelsen. Anbefalinger fra både Styrelsen for Kvalitet og Undervisning og Sundhedsstyrelsen har været vendt og et princip for skærmbrug på skolen er undervejs. Skolebestyrelsens medlemmer har forskellige perspektiver på det og derfor har drøftelserne været spredt ud over en række møder, men forventes at lande i en beslutning snart.

Princip for elevdemokrati

Det er afgørende for skolebestyrelsen, at eleverne oplever, at de har indflydelse på skolen. I en travl hverdag fyldt med lovmæssige og kommunale krav, inklusionsarbejde og forældrekommunikation kan elevernes stemme godt blive trængt. Vi har derfor vedtaget et princip for elevdemokrati, der forpligter ledelse og bestyrelse til at prioritere elevdemokratiet. I bestyrelsen anstrenger vi os for at give eleverne taletid og vi oplever, at eleverne meget gerne tager den taletid og har masser af vigtige emner at bidrage med.

3 x høringssvar

Høringssvar til kommunalbestyrelsen har været en stor opgave i 2024. Hermed de centrale budskaber fra vores tre høringssvar:

Ressourcetildelingsmodel: Vigtigt, nødvendigt og godt at der nu kommer flere ressourcer til skolerne. Dog mener vi, at det er nødvendigt at ændre balancen mellem klassetildeling og elevtildeling, da modellen i urimeligt omfang tilgodeser små skoler på bekostning af de store.

Børne- og ungepolitik: Det er svært at være uenig i en meget abstrakt politik. Vi mener, at det er langt vigtigere at kommunen bruger ressourcer på konkrete initiativer fremfor lange politikudviklingsprocesser.

Analyse af- og anbefalinger til specialområdet: Vigtig proces og en god analyse. Dog afventer vi stadig implementeringsplanen, men oplever det til trods et øget inklusionspres. Allerslev Skole har allerede en høj inklusionsprocent, men vi mangler fortsat rammer, ressourcer og kompetencer til opgaven.

Byggeri på skolen

Der kommer flere elever og vi får fortsat væsentligt flere nye elever, end prognoserne har forudsat. Lejre Kommune er gået i gang med at udvide skolen, så vi får 3 nye klasselokaler og 3 faglokaler. Det er positivt, at der kommer mere plads, men bestyrelsen finder det problematisk, at kommunalbestyrelsen har valgt en model, som vi på forhånd ved ikke vil øge pladsen på skolen tilstrækkeligt.

Ambitioner for 2025

Emnerne vi gerne vil beskæftige os med i skolebestyrelsen står i kø. Der er meget, vi håber at komme i mål med i 2025. Det kan for eksempel være en "forældrebank", princip for inklusionsarbejdet, princip for diversitet og mangfoldighed, madkultur og mange andre initiativer. Hverken forældre eller personale skal holde sig tilbage med at kontakte en bestyrelsesrepræsentant, når der er noget, I gerne så på vores dagsorden. Forældrehenvendelser er en vigtig kilde til viden om hvor skolen er og hvor forældrene gerne vil hen og har ofte været årsag til at emne opprioriteres.

Skolebestyrelsen, Allerslev Skole


Årsberetning 2023

Årsberetningen giver et overblik over de væsentligste emner, skolebestyrelsen har arbejdet med i 2023.

Princip for klassedeling og klassesammenlægning
Allerslev Skole har mange store klasser. På nogle årgange kan ganske få elever føre til, at klasserne skal deles. Skolebestyrelsen har derfor vedtaget nogle principper for klassedeling, som sætter rammer for processen. Det overordnede mål for klassedeling og -sammenlægning på Allerslev Skole er at danne socialt og fagligt velfungerende klasser. Princippet beskriver, at klassedeling skal meldes ud til samtlige parter samtidig og med en tydelig redegørelse for den forestående proces. Både forældre, elever og medarbejdere skal inddrages i processen.

Digital praksis og mobilfri skole
Skolebestyrelsen har ved flere lejligheder drøftet digital praksis på skolen. Der er mange meninger og holdninger til skærme på skolen. Det er vedtaget, at Allerslev Skole er en mobilfri skole og det er bestyrelsens opfattelse, at implementering af denne beslutning er gået rigtig godt. Der er dog elever, der vil sætte spørgsmålstegn ved det fordelagtige i mobilfri skole og elevrådet vil overveje at igangsætte sin egen evaluering, som skolebestyrelsen ser frem til at drøfte med dem.

Tilbagerulning af afkortede skoledage i indskolingen
Bestyrelsen har tidligere besluttet at afkorte skoledagene, da der blev givet mulighed for dette i folkeskoleloven. Bestyrelsen tog dette op igen og det viste sig, at personalet i indskolingen havde et ønske om at planlægge skoleåret 2023/24 uden at gøre brug af afkortet skoledag, da den understøttende undervisning med klassepædagogen har en stor værdi i indskolingen. Ønsket fra skolen var forsat at fastholde afkortet skoledag på mellemtrin og i udskolingen.

Antimobbestrategi
Skolebestyrelsen har vedtaget en ny antimobbestrategi. Strategien sætter fokus og retning for skolens arbejde med mobning. Allerslev Skole har nultolerance overfor mobning og bestyrelsen vil opfordre forældre, lærere og elever til at sætte sig ind i strategien og især i egen rolle i både forebyggelse af mobning og indsatsen overfor konkrete tilfælde.

Sparekatalog og skoleøkonomi
Skolebestyrelsen har brugt ganske meget tid på at følge og påvirke både besparelser på skoleområdet og kommunens arbejde med genopretning af skolernes økonomi gennem en ny tildelingsmodel. I budgettet for 2024 skulle kommunalbestyrelsen finde varige besparelser for 40 millioner kroner. For Allerslev Skole er det konkret udmøntet i:

  • 340.000 kr. besparelse i SFO
  • En øget forældrebetaling for SFO på ca. 300 kr. om måneden (betalingen indgår i de centrale indtægter, ikke SFO'ens budget)
  • at ekstrabevillingen til co-teaching vedtaget i 2022 er blevet trukket tilbage
  • at samarbejdet med musikskolen i 0-klasse er halveret (fra 2 til 1 time om ugen)
  • at budgettet til den særlige sommeruge i SFO'en er blevet beskåret

Kommunen arbejder på en ny tildelingsmodel til folkeskolerne. Den hidtidige fordelingsnøgle over, hvordan de ca. 200 millioner kroner fordeles på Lejres syv skoler, mangler transparens og er i en lang årrække ikke blevet justeret med lønstigningerne. Forslaget til en ny fordelingsnøgle sendes i høring i starten af 2024. Som den er fremlagt for kommunalbestyrelsen er modellen fortsat ikke gennemskuelig. Både i den gamle og den nye fordelingsnøgle er Allerslev Skole den skole i kommunen, der får den absolut laveste tildeling pr. barn. 

Udvidelse af Allerslev Skole
Skolen skal udvides, så der er plads til distriktets mange børn. Skolebestyrelsen har en repræsentant med i byggeudvalget. Allerede nu er der tre spor på næsten hver årgang og det kniber med pladsen, især til læreforberedelse og muligheder for at lave opdelt undervisning (såkaldte mellemformer). Kommunalbestyrelsen har givet en ekstra bevilling til projektet på grund af højere byggeomkostninger og brandregler for garderobe, som ikke var medregnet i forprojektet. Endelige tegninger ligger endnu ikke færdige.

Arbejde med princip for skole-hjem samarbejde
Skolebestyrelsen har drøftet skole-hjem samarbejde og der vil i løbet af 2024 komme nye principper for dette. Bestyrelsen er meget lydhør overfor forældres ønsker og oplevelser med skole-hjemsamarbejdet, så vi sammen med ledelse og personale kan få sat en god ramme for det i fremtiden.

Bestyrelsens hjemmeside
Bestyrelsen vil gerne styrke kommunikationen med forældre og andre interesserede. Derfor har bestyrelsen oprettet en hjemmeside www.skolebestyrelsenallerslevskole.dk, hvor vi efter hvert bestyrelsesmøde og andre begivenheder poster en kort nyhed. På den måde kan forældre læse en samlet historik over skolebestyrelsens arbejde.

Forældrebank
Bestyrelsen har drøftet potentialet i en forældrebank og hvordan en sådan kan realiseres. Tanken er forældre kan være med til at tilføre noget anderledes til børnenes skoledag, for eksempel ved fortælle om deres profession eller arbejdsplads, når en lærer finder at det giver værdi til et undervisningsforløb.